terug naar het begin

Ik ontvang regelmatig e-mail van mensen uit alle delen van de wereld. Meestal gaat het dan om een stapel platen die men van deze of gene heeft gekregen. Tja, wat moeten ze er nu mee? Zou het misschien nog wat waard zijn? Hoe kun je de platen overzetten naar je computer; oftewel digitaliseren?
Op deze pagina hoop ik antwoord te geven op de 'Veel Gestelde Vragen' die mij bereiken.

Wat zijn mijn 78-toerenplaten waard?

Accepteer je ook muzikale verzoekjes in je pakhuis?

Ik heb een stapeltje 78-toerenplaten. Wil je ze misschien kopen?

Je platen klinken prima! Hoe heb je het geluid zo weten op te knappen?

Hoe heb je de platen eigenlijk opgenomen in je computer?

Kan ik de muziek in je Pakhuis op mijn eigen computer opslaan en/of op CD branden?

Verkoop je ook platen?

Heb je ook een banner, waarmee ik naar je pakhuis kan linken?

Ik heb je gemaild, maar nog steeds geen antwoord gekregen...

Vraag: Wat zijn mijn 78-toerenplaten waard?
Antwoord: Dat is een ontzettend lastige vraag. Mensen denken dat, omdat 78-toerenplaten oud zijn, ze ook antiek zijn en daardoor waardevol. Wat de meesten vergeten is dat deze platen gedurende decennia in aantallen van honderden miljoenen wereldwijd werden gefabriceerd. De platen die ik meestal aangeboden krijg, dateren over het algemeen uit de jaren veertig en vijftig. Die zijn meestal niet meer dan een vijftig cent waard, juist doordat er nog zoveel van zijn. De waarde wordt door de vraag bepaald. Een plaat kan dus ook een fortuin waard zijn, als net die ene fanatieke verzamelaar er jaren naar op zoek is geweest. Meestal gaat het dan om veel ouder en opmerkelijker materiaal dan wat er uit gemiddeld Hollands bezit tevoorschijn komt.
Hier en daar kun je op het web wel wat waarde-informatie bij elkaar sprokkelen. John Wright uit Engeland schreef een goed
artikel op zijn homepage over waardes waarin hij ook concrete prijsvoorbeelden gaf.

Vraag: Accepteer je ook muzikale verzoekjes in je pakhuis?
Antwoord: Nee, sorry. Alleen die platen waar ik zelf een speciale relatie mee heb komen in het pakhuis terecht. Ik moet bovendien iets speciaals over een plaat te vertellen kunnen hebben; dat is één van de leuke dingen van mijn hobby. Ja, ik weet het, het is egoïstisch. Het spijt me...

Vraag: Ik heb een stapeltje 78-toerenplaten. Wil je ze misschien kopen?
Antwoord: In de meeste gevallen: nee, bedankt voor het aanbod. Deel van de lol is dat ze spontaan op mijn pad komen en dat ik niet alles dat los en vast zit koop. Ik heb er al een paar duizend. Het gaat er dus niet om er zoveel mogelijk te krijgen. Het moet een 'virtueel' pakhuis blijven, in plaats van een echt. Wel word ik soms blij verrast door een schenking van iemand. Of soms loop ik nog wel eens tegen wat leuke platen op een vlooienmarkt aan. Dat is de sport en zo blijft het een aangename hobby. Ook krijg ik nog wel eens een aanbod van iemand uit de V.S. die zich niet realiseert dat Nederland aan de andere kant van de plas ligt...

Vraag: Je platen klinken prima! Hoe heb je het geluid zo weten op te knappen?
Antwoord: Ik gebruik het software-programma ‘Adobe Audition 1.5’ (voorheen bekend onder de naam 'Cool Edit Pro'). Dit is naar mijn mening een tovermiddel op het gebied van digitale filtering en het verwijderen van krassen, spetters en ruis (kortom het hele 'haardvuur'). Meer informatie over het product vind je op mijn speciale pagina, waar ik uitleg geef over het overzetten van de platen naar de computer en het digitaal schoonmaken ervan.

Er zijn mensen die een combinatie van meerdere software programma’s gebruiken. Maar ik kan zeer goed uit de voeten met de meerdere functies van ‘Adobe Audition 1.5’. Wil je wat meer weten hoe ik te werk ga? Op deze pagina geef ik uitleg met voorbeelden. Ook kom je meer te weten over wat voor draaitafel en naald ik gebruik.

Vraag: Hoe heb je de platen eigenlijk opgenomen in je computer?
Antwoord: Daarover kom je meer te weten op deze pagina van mijn pakhuis die geheel over dit onderwerp gaat.

Vraag: Kan ik de muziek in je Pakhuis op mijn eigen computer opslaan en/of op CD branden?
Antwoord: Nee, eigenlijk niet. Ik wil dat niet aanmoedigen omdat ik niet over alle muziekrechten beschik van de muziek in het Pakhuis. En ik wil dus niet de wet overtreden. Daarnaast wil ik in de toekomst selecties uit mijn 78-toerenplaten collectie zelf op CD uitbrengen. Deze CD’s zullen dan via deze website voor een bescheiden bedrag verkrijgbaar zijn.

Vraag: Verkoop je ook platen?
Antwoord: : Nee, dat is nou juist het leuke van een hobby; dat je het niet doet voor het geld. Het zou een beetje zijn alsof je je eigen kinderen verkoopt. Wel heb ik dubbele exemplaren op mijn site gezet. Nog niet allemaal; dat is een klus die nog wel wat jaartjes in beslag zal nemen. Kijk maar eens op mijn collectiepagina. Misschien zit er iets leuks voor je tussen.

Vraag: Heb je ook een banner, waarmee ik naar je pakhuis kan linken?
Antwoord: : Ja, hoor! Ik waardeer het enorm als je naar mijn pakhuis wilt linken. Ik heb daarvoor een aantal banners beschikbaar die je kunt downloaden op mijn bannerpagina. Laat je het me weten als je naar mij hebt gelinkt? Alvast zeer bedankt!

Vraag: Ik heb je gemaild, maar nog steeds geen antwoord gekregen...
Antwoord: : Ik krijg naar aanleiding van mijn pakhuis dagelijks veel e-mail vanuit de hele wereld. Dat stapelt al gauw op. Met een drukke baan en gezinsleven blijft het antwoord soms lang liggen. En soms komt het er helemaal niet van. Ik ben er niet trots op. Het spijt mij oprecht als het langer duurt dan je had gehoopt. Ik blijf mijn best doen...

terug naar boven