terug naar de beginpagina Welkom op de Vierde Etage van Jan's 78-toeren Pakhuis

Je kunt hier complete (digitaal gefilterde) platen beluisteren uit mijn persoonlijke 78-toerenplaten collectie. Klik op een platenlabel om naar een individueel nummer te luisteren.

naar de Derde Etage

naar de Vijfde Etage

   
klik hier om te luisteren Fantasie über: Ich küsse ihre Hand, Madame (Erwin)

Jack Hylton und sein Orchester mit Refraingesang (in Englisch) - Tanz Orchester - HMV E.H.240 (4-040702)

Jack Hylton and his Orchestra klik hier om te luisteren Opgenomen op 27 november 1928 in Berlijn. Jack Hylton werd geboren in Lancashire, Engeland, op 2 juli 1892. Zijn platencarričre startte in mei 1921 bij het Zonophone-label (Jack Hylton's Jazz Band). In de jaren die volgde vergrootte Hylton zijn band. Midden jaren '20 besloot Hylton zich te concentreren op optredens en tournees waarvoor hij de band had omgebouwd tot een Britse equivalent van die van Paul Whiteman in Amerika. Aan het eind van de jaren '20 tourde hij uitgebreid door Europa, terwijl hij ondertussen veelvuldig platen bleef opnemen onder verschillende namen zoals the Kit-Cat Band, the Hyltonians en the Rhytmagicians. Alleen al in 1929 verkocht hij drie miljoen platen. In de jaren '30 was Hylton's orkest het eerste dat rechtstreeks vanuit Engeland uitzond in Amerika. Hylton overleed in Londen op 29 januari 1965. Deze 30cm opname is naar mijn mening een technisch opname-hoogstandje voor zijn tijd! U hoort zanger Sam Browne in een bandarrangement van Billy Ternent.

   
klik hier om te luisteren Dag Schatteboutje (Bulterman)

Het Ramblers Dansorkest o.l.v. Theo Uden Masman (Refreinzang: Wim Poppink) - Panachord AM 675 - H 1089

klik hier om te luisteren De Ramblers in 1943 met Theo Uden Masman uiterst rechts Opgenomen in Hilversum, maart 1940. Holland's beste en meest populaire dansorkest De Ramblers werd opgericht in september 1926 door pianist Theo uden Masman. In oktober 1936 werden ze het huisorkest van de VARA-radio. De Ramblers namen in de jaren 30 platen op met internationale grootheden zoals Coleman Hawkins, the Boswell Sisters, Benny Carter en de Hot Club de France. Het muzikale genie achter het orkest was Jack Bulterman, die ook deze vrolijke hit schreef die in maart 1940 in Hilversum werd opgenomen. Rond die tijd was het orkest inmiddels twee keer zo groot als bij de oprichting, maar aan de muzikale ontwikkeling kwam een eind toen op bevel van de Duitsers de Joodse muzikanten het orkest moesten verlaten. Ondanks de vele beperkingen bleef het orkest gedurende de oorlog doorspelen. Na de oorlog reorganiseerde Masman het orkest en werd het oude stramien van radio-optredens, plaatopnames en tournees weer opgepakt. Begin jaren '60 moest Masman onder druk van de VARA-leiding Rock&Roll elementen in het repertoire opnemen. Hij besloot De Ramblers op te heffen. Dat gebeurde met een afscheidsuitzending op 17 april 1964. Het jaar daarop stierf hij, 63 jaar oud. In 1974 werd het orkest her-opgericht voor een serie radiouitzendingen voor de TROS, nu onder leiding van Jack Bulterman die de jaren daarvoor was uitgegroeid tot een succesvol platenproducer, o.a. voor tienersterretjes als Willeke Alberti en Rob de Nijs. Je kunt hier klikken voor een aantal foto's die ik in 1975 van De Ramblers o.l.v. Bulterman maakte.

   

click here to listen

At the jazz band ball (La Rocca - Shields)

Bix Beiderbecke & His Orchestra - Parlophone R2711 (81518)

klik hier om te luisteren Bix BeiderbeckeOpgenomen op 5 oktober 1927. Leon Bismark Beiderbecke werd geboren in Davenport, Iowa, op 10 maart 1903 als de tweede zoon van een vermogend kolenhandelaar en kleinzoon van een bankier. Hij speelde cornet en piano en werd de eerste grote blanke jazzmuzikant. In 1923 sloot hij zich aan bij een klein studentenorkest, The Wolverines, waarmee hij zijn eerste plaatopnames maakte. In 1926 ging hij naar St.Louis met zijn goede vriend Frankie Trumbauer,een lyrische saxofonist met wie Bix gedurende de volgende twee jaar zijn beste opnames maakte. Bix was een aardig, verlegen en afwezig typ, én de meeste tijd dronken. In de periode 1928-1930 werkte hij voor het orkest van Paul Whiteman. Lijdend aan longontsteking en acute alcoholvergiftiging, vergezeldgaande van delirium tremens, stierf hij een pijnlijke en trieste dood in een pension in Sunnyside, Queens op 6 augustus 1931, slechts 28 jaar oud. Al snel groeide hij uit tot een (dode) legende...

   
klik hier om naar het nummer te luisteren Dinah (Lewis - Young - Akst)

Bing Crosby and The Mills Brothers with Orchestra Acc. - Brunswick Order No. A9263 Cat.No. 6240 A

klik hier om te luisteren Bing Crosby en de Mills BrothersOpgenomen in New York, 16 december 1931. John Jr. (1910), Herbert (1912), Harry (1913) en Donald (1915), samen de Mills Brothers, 'Four Boys and a guitar', werden in 1928 razendsnel populair nadat ze een 3-jarig contract voor radioshows voor CBS hadden afgesloten. Hun debuutplaat op het Brunswick-label, "Tiger Rag", werd in de VS een waanzinnige hit waarvan er meer dan een miljoen exemplaren verkocht werden. Begin november 1931 begon de jonge Harry Lillis "Bing" Crosby (geboren op 3 mei 1903) aan een serie optredens in het Paramount Theatre in New York. Vanaf 13 november verzorgden de Mills Brothers een aantal gastoptredens bij Bing. De samenwerking beviel en een maand later stonden ze samen in een platenstudio in New York om "Dinah" op te nemen. Binnen drie weken stond de plaat op nummer 1...

   
klik hier om naar deze plaat te luisteren Nice people - quick-step (Mills & Malcolm)

Joe Loss and His Band (With Vocal Chorus) - Regal Zonophone MR 2998 CAR.5286

klik hier om te luisteren Joe Loss in 1940Joe Loss werd geboren in Liverpool op 22 juni 1910. Begin jaren '20 volgde hij muziekopleidingen op het Trinity College Of Music en de London School of Music. In september 1930 leidde hij zijn eerste professionele band. Hij zou uiteindelijk een record vestigen door meer dan vier decennia zijn dansband te blijven leiden, waarbij hij er altijd de voorkeur aan gaf om in dancings op te treden i.p.v. in hotels (wat in die tijd veel sjieker voor een orkest was). Hij zei daar eens over: "Hoe beter het hotel, des te slechter wordt er gedanst". Zijn beste band was zonder twijfel dat van eind jaren'30 / begin jaren '40 met zang van Chick Henderson, die tijdens de oorlog op zee om het leven kwam. Joe Loss zélf overleed op 6 juni 1990. Klik hier voor de originele bladmuziek van "Nice People".