terug naar de beginpagina Welkom op de Zesde Etage van Jan's 78-toeren Pakhuis

Je kunt hier complete (digitaal gefilterde) platen beluisteren uit mijn persoonlijke 78-toerenplaten collectie. Klik op een platenlabel om naar een individueel nummer te luisteren.

naar de Vijfde Etage

naar de Zevende Etage

   
klik om te luisteren Willow weep for me (Ronell, arr. Gibson)

Cab Calloway & his Orchestra (Featuring Hilton Jefferson - Alto Sax) - Parlophone C.3519 R2941

klik op de foto om een vergroting te zien click here to listen Opgenomen in augustus 1940. Cab Calloway (25/12/07 - 8/11/94) huurde altijd de allerbeste mensen die hij kon vinden alleen maar om hem als zanger te begeleiden. Als jazz-musici kregen ze nauwelijks ruimte. Hij werd beroemd door zijn kleurrijke optreden, zijn zonderlinge verschijning in een opvallend "Zoot-Suit"en zijn schreeuwerige manier van zingen op platen als Minnie the Moocher en Kickin' the Gong Around. Zijn meest voortreffelijke bezetting was die uit de periode 1939-41 toen er meer instrumentaaltjes werden opgenomen dan in alle andere periodes. De prachtige hoofdrol op dit nummer is voor altsaxofonist Hilton Jefferson (30/7/03 - 14/11/68). Hij speelt op een vloeiende poëtische wijze ondersteund door het prachtige arrangement van Andy Gibson. Jefferson was misschien geen geweldige jazz-improvisator; in dit soort melodische variaties was hij groots. Hij stond bekend als één van de beste sax-sectieleiders. In 1953 verliet hij de muziek om als bewaker op een bank te gaan werken. Klik op de foto om een vergroting van de band omstreeks 1940 te zien.

   
klik hier om te luisteren The girl in the little green hat - Fox-Trot (Scholl, Browne, Rich)

Roy Fox and his band (At the Kit-Cat Restaurant, London)(With Vocal Refrain) - Decca GB.5754-11D F.3537

Roy Fox, tweede helft jaren '30 click here to listen Opgenomen 18 april 1933.Dit vrolijke liedje, gezongen door Sid Buckman, behoort tot mijn favorieten in dit pakhuis. Bandleider Roy Fox werd geboren in Denver, Colorado, op 12 oktober 1901. Hij speelde vanaf zijn 16e cornet in lokale bands. Toen hij zijn eigen band leidde in Hollywood's Café Montmartre werd hij gevraagd om musical director bij Fox Films te worden. In deze functie kreeg hij vervolgens het aanbod om met een zeven-koppige Amerikaanse band gedurende 8 weken te spelen in het Café de Paris in Londen. Na deze klus vormde hij een geheel Britse band om opnames voor Decca te maken. De indrukwekkende bezetting bestond o.a. uit Lew Stone als pianist/arrangeur, Nat Gonella op trompet en zanger Al Bowlly. Eind 1931 nam Lew Stone het leiderschap over toen Fox wegens ziekte naar Zwitserland ging om te kuren. Toen Fox in 1932 terugkeerde vormde hij een nieuwe band die op deze opname te horen is en die gemaakt werd in de Kit-Cat Club in Londen, waar Fox gedurende ruim een jaar vanaf 16 januari 1933 onder contract stond. Fox's band bleef verschrikkelijk populair tot de ontbinding in 1938. Helaas waren de jaren '40 en '50 niet succesvol voor hem. Hij stierf op 20 maart 1982 in een tehuis voor gepensioneerde varieté artiesten in Engeland.

   

klik hier om te luisteren

Yes, Sir! - Chanson - aus dem Ufa-Tonfilm "Zu neuen Ufern" - Musik und Text: Ralph Benatzky

Zarah Leander mit dem Ufa-Tonfilm-Orchester - Leitung: Lothar Brühne - Odeon Be 11728 O-4755b

click here to listen Opgenomen in Berlijn op 22 juni 1937; uitgebracht augustus 1937. Zarah Leander werd als Zarah Stina Hedberg op 15 maart 1907 geboren in Karlstad, Zweden. Haar naam komt van haar eerste echtgenoot, acteur en zanger Nils Leander. Zij debuteerde in Riga, maakte enkele Zweedse films en kwam door toedoen van Carl Frölich naar Duitsland, waar zij in de loop der jaren met veel succes meewerkte aan muzikale, maar ook zgn. 'heimat-films'. Door haar films voor de UFA en haar donkere, sensuele stemgeluid werd zij beroemd. Tijdens de oorlogsjaren kwam zij in opspraak. Zij verdiende in de jaren 41/42 1.600.000 mark in de vorm van deviezen en werd in haar vaderland gevierd én gehaat als 'nazi-ster'. In 1942 weigerde zij op de avances van Goebbels in te gaan en trok zich vervolgens terug in Zweden. In 1949 pakte zij met veel succes haar internationale carrière weer op. Ze overleed op 23 juni 1981. Klik hier voor de originele bladmuziek van 'Yes, Sir!

   

klik hier om te luisteren

Barbara - Poème de Jacques Prévert - Extrait de "Paroles"

Yves Montand - Odeon 282.067 KI 10.585

Montand in Antibes (1949) click here to listen Opgenomen 1950. Een prachtig gedicht van één van Frankrijk's beste dichters Prévert (o.a. Les Feuilles Mortes) voorgedragen door Yves Montand. Die laatste werd als Yvo Livi in Monsumano (I) geboren op 13 oktober 1921. Zijn vader was een socialist die met zijn gezin voor Mussolini het land moest ontvluchten. Vanaf zijn 2e groeide Montand onder armoedige omstandigheden op in de havenbuurt van Marseille. Vanaf zijn elfde was hij arbeider, daarna barkeeper, tot hij als nachtclubzanger de kost kon verdienen. In 1944 ging hij in de Parijse variété-theaters werken, waar hij Edith Piaf ontmoette. Zij werd zijn raadsvrouw en minnares. Hij ging, naast het zingen, in films spelen en trouwde met Simone Signoret, een huwelijk dat vele ups en downs kende. Een aantal jaren maakte hij middelmatige films in de VS waar hij een affaire met Marilyn Monroe had. Terug in Frankrijk werd hij als zanger en acteur op handen gedragen. Zijn uitgesproken socialistische opvattingen werden hem niet altijd in dank afgenomen. Hij stierf, 70 jaar oud, op 9 november 1991. Klik hier voor Prévert's tekst van "Barbara"

   
klik hier om te luisteren Little white lies (Donaldson)

Dinah Shore with Rhythm Accompaniment - Columbia HCO 2944 D.B.2430

click here to listen Opgenomen 12 december 1947. Naar mijn mening haar beste en meest sensuele opname ooit! Dinah werd geboren als Frances Rose Shore op 1 maart 1917 in Winchester, Tennessee, VS. Haar eerste schreden op weg naar de roem zette ze via een radiozender in Nashville toen ze nog op school zat. Al snelde volgde meer radio- en theaterwerk in New York. Ze was één van de eerste vocalisten die zonder bij een bigband te werken toch de sterstatus wist te bereiken (ze was eerder afgewezen op audities voor Benny Goodman en Tommy Dorsey). Dinah werd door haar radiowerk enorm populair en maakte haar solo platendebuut in 1939. Haar rokerige lage stem kwam met name tot zijn recht in langzame ballads. In de periode 1940-57 had ze ongeveer 80 hitparadehits in de VS. Ze trad in een aantal films op en leende tevens haar stem aan twee Walt Disney hoofdfilms. Vanaf 1951 verscheen ze regelmatig op tv. Haar carrière nam een opmerkelijke wending toen ze gastvrouw werd van haar eigen goed bekeken talkshow. Dit bleef ze doen tot in de jaren '80. Het leverde haar niet minder dan 10 Emmy's op, de hoogste tv-onderscheiding in de VS. Op 24 februari 1994 stierf ze aan kanker.